Medfølelsens Pris: Mellem begejstring og belastning i mødet med den hjemløse
Dagens oplægsholdere:
- Per Isdal (norsk psykolog og forfatter til bl.a. 'Medfølelsens Pris')
- Rikke Høgsted (dansk psykolog og forfatter til bl.a. 'Belastningspsykologi')
Denne dag henvender sig til alle, som har dedikeret deres arbejdsliv til at hjælpe mennesker i svære situationer - i særdeleshed hjemløse. Det er et givende arbejde, men det er også slidsomt dagligt at møde smerte, angst og lidelse. Det kræver viden, bevidst indsats og konkrete værktøjer at forebygge mental slagside og undgå udbrændthed.
Per Isdals ”Medfølelsens pris” handler om den risiko, der er forbundet med at arbejde i ’hjælpefag’ som sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, plejeforælder, psykolog osv. Fagpersoner, der hjælper mennesker, der er væltet i tilværelsen og har brug for hjælp til at komme videre. Og det nødvendige arbejde for at passe på sig selv og den anden – borgeren, barnet, den unge. Bogen giver både indsigt i arbejdets konsekvenser for den professionelle, og hvordan man bedst mulig passer på sig selv og ens kolleger. Det er vigtigt at forebygge belastninger både for andre og en selv.
Med udgangspunkt i sin egen historie som psykolog fortæller Per Isdal om, hvordan han selv blev forandret af det arbejde, han elsker. Han giver indblik i, hvad arbejdet gør ved den professionelle hjælper, og præsenterer konkrete strategier for, hvordan man forebygger og bearbejder de belastninger, det indebærer.
Rikke Høgsted: Arbejdet med at pleje, behandle og hjælpe andre mennesker er både berigende og meningsfuldt. Der vil ofte være tale om et vigtigt øjeblik eller en vigtig periode i det andet menneskes liv, som man som professionel vil kunne bidrage til på en fagligt god og omsorgsfuld måde.
Vi ønsker alle at være og forblive både professionelle og omsorgsfulde, hvorfor det er vigtigt, at vi har blik for den mentale påvirkning og for egne reaktioner, så man ikke får mental slagside i form af f.eks. stress, udbrændthed eller omsorgstræthed. Man skal som fagperson igen og igen kunne skabe en nærværende, tillidsfuld og rolig kontakt til det andet menneske, og samtidig holde balancen og ikke blive overinvolveret med risiko for at blive tyndhudet, eller modsat underinvolveret og dermed med risiko for at blive tykhudet. Balancen er ikke altid let at finde.
For at forebygge mental slagside og undgå udbrændthed er det vigtigt at have viden om belastningspsykologi, at få synliggjort og sat ord på det, der påvirker samt reaktionerne herpå og ikke mindst at finde frem til de strategier og redskaber, der kan forbygge mental slagside.
Sofie Buch Hoyer Moderator
TILMELD DIG VIA LINK ØVERST PÅ SIDEN
Vi ser frem til en inspirerende og givende dag i smukke rammer.
Dagens program lyder således:
8.45 ANKOMST OG KAFFE
9.15 VELKOMST og SANG
9.30 DET STORE HVORFOR
Hvad er historien bag Rikke Høgsteds hhv. Per Isdals engagement i dette emne?
10.00 PER ISDAL: HJÆLPEARBEJDETS PÅVIRKNINGER
Hvad er det, arbejdet med mennesker i svære situationer, gør ved hjælperen?
Hvad kan siges om hjælpere, der vælger/ fortsætter i job med disse påvirkninger?
Medfølelsens pris har to sider.
10.45 PAUSE
11.00 RIKKE HØGSTED: HØJE FØLELSESMÆSSIGE KRAV
Hvad forstår vi ved det?
Rammesætning (lov og tilsyn)
Hvilke faresignaler ser vi?
11.45 REFLEKTIONER I SALEN
12.00 FROKOST
12.45 PER ISDAL
Sekundær traumatisering
Vikarierende traumatisering
Compassion fatigue og udbrændthed
13.15 RIKKE HØGSTED
VIK-modellen (Vilkår, Indflydelse, Kontrol)
Rød-Grøn-Blå-modellen (overinvolveret – afstemt – underinvolveret)
IGLO-modellen
13.45 PAUSE m/kaffe og kage
14.00 SPOR 1. ROLLE & ANSVAR: INDIVID- & GRUPPENIVEAU
v/Per Isdal
eller
14.00 SPOR 2. ROLLE & ANSVAR: LEDELSES- & ORGANISATIONSNIVEAU
v/Rikke Høgsted
15.30 FÆLLES OPSAMLING
16.00 FARVEL OG PÅ GENSYN til september, hvor temaet er: VÆRDIGHEDSREFORMEN